dansk Afrikansk Tigerhejre
engelsk White-crested Bittern
Tigriornis leucolophus

engelsk Brief English text
Links

Names in other languages

 

 

Længde:

66-80 cm

 

 

Vingefang:

 

 

 

Vægt:

 

Hejresiden Oles side

Afrikansk Tigerhejre er sjælden, sky og mest aktiv omnatten. Den ses derfor kun yderst sjældent. Efterhånden som den tropiske regnskov forvinder, må den anses for at være en voldsomt udryddelsestruet art.

Beskrivelse: Afrikansk Tigerhejre ligner Rørdrum, men er slankere. De fleste fjer er mørkebrune med brungule striber og yderspidser, hvilket giver den et plettet til stribet udseende, som gør, at den er godt camoufleret. Den har hvide nakkefjer, som kan rejses til en top (deraf det engelske navn white-crested og det videnskabelige leucolophus). Den hvide plet skjules dog delvis af lange mørke issefjer (navnlig når "toppen" ligger ned).

Hunnen virker mørkere end hannen - næsten sort, bl. a. fordi den har smallere brungule fjerrande.

Hos ungfugl er de lyse striber/spidser endnu bredere end hos de voksne hanner, og den virker derfor langt mere stribet (og naturlibvis lysere). De hvide nakkefjer er kortere end hos de voksne.

Afrikansk Tigerhejre spiser insekter, frøer, slanger og fisk.

Udbredelse: Vest- og Centralafrika i et bælte fra Senegal og Gambia til Den Centralafrikanske Republik og Kongo, dvs. i det tropiske regnskovsbælte. (Rugning konstateret i Gambia, Senegal, Guinea-Bissau, Guinea, Sierra leone, Liberia, Elfenbenskysten, Cameroon, Gabon og Kongo (DR).
udbredelseskort
Levesteder: Overskyggede skovvandløb, sumpe i skovområder, mangrove.

Det videnskabelige navns betydning: Tigriornis er sammensat af de to græske ord tigris, der betyder tiger, og ornis, det betyder fugl. Leucolophus er græsk og betyder hvidtoppet - leukos betyder hvid og lophos betyder (fjer)top.

toptopNavne på andre sprog og synonymer

Videnskabeligt (latin): Tigriornis leucolophus (Litt.: (Lesson) 1828) nederlandsk Nederlandsk (Hollandsk/Flamsk): Afrikaanse Tijgerroerdom
dansk Dansk: Afrikansk Tigerhejre spanks Spansk: Hocó Africano
engelsk Engelsk: White-crested Bittern - Synonym: White-crested Tiger Heron - Også kaldet: Tiger-bittern tjekkisk Tjekkisk: Bíly-prekrocil Tigera-Heron
finsk Finsk: Afrikantiikerihaikara tysk Tysk: Weisschopfreiheromp
fransk Fransk: Onoré à huppe blanche - Synonym: Butor à crête blanche  

Referencer

engelsk:

toptopLinks

engelsk:

Google
Hejresiden Søg på nettet

Hejresiden er IKKE optimeret til Internet Explorer


© Ole H. Nielsen
Oplysninger om fejl, urigtigheder eller misforståelser på hejresiden og forslag til forbedringer modtages med taknemmelighed webmaster@olehnielsen.dk

 

 

Beskrevne arter: