Beskrevne arter:

 

dansk Australsk Rørdrum
engelsk Australasian Bittern
Botaurus poiciloptilus

engelsk Brief English text
Links
Names in other languages

 

 

Længde:

65-76 cm

 

 

Vingefang:

105-118 cm

 

 

Vægt:

571-2085 g

Hejresiden Oles side

Australsk rørdrum er brunplettet og voksne og ungfugle er stort set ens, men ungfuglene er noget lysere. Hannen er meget større (og tungere) end hunnen men fjerdragten er ens. Australsk Rørdrum har sort "overskæg" (en mørk stribe fra gabet til et stykke nede på siden af halsen) og mørk isse. Øjnene er gule. Ben og fødder er gulgrønne til mørk olivengrønne.

Som Rørdrum pauker den hovedsagelig morgen og aften i yngle- og rugetiden.

Fuglen er sky og mest aktiv i skumringen. Den spiser hovedsagelig frøer, fisk (ål, ørred) og hvirvelløse dyr, men kan også ty til insekter, edderkopper og andet kravl. Den spiser også blade og frugter.

Australsk RÝrdrums yngletid er oktober til februar (sommer på den del af kloden). Reden bygges gerne i høj rørskov (2,5 m) nær åbent vand. Reden er 30-40 cm i diameter og ca. 20 cm høj og lavet af tagrør og eventuelt lidt græs. Den anbringes sjældent mere end 10-30 cm over vandoverfladen. Australsk RÝrdrum lægger 3-6 æg (mest 4-5), som er olivenbrune til grønlige og ca. 5,2 x 3,8 cm. Det er kun hunnen, der ligger på æggene, som udruges på ca. 25 dage. Ungerne kan forlade reden efter et par uger, men er først flyvefærdige, når de er omkring 7 uger gamle.

Udbredelse: Australien, Tasmanien, New Zealand
udbredelseskort
Levesteder: Vådområder, helst hvor der er vand hele året. Den foretrækker tæt plantevækst, herunder rørskov og lignende. Findes mest ved ferskvand, men også i marskområder, ved flodmundinger og på våde enge.

Det videnskabelige navns betydning: Botaurus er sammensat af bos (latin), der betyder okse og taurus (latin), der betyder tyr - og der hensvises således til dens brølende "sang". Poiciloptilus er sammensat af to græske ord: poikilos, der betyder plettet, og ptilon, der betyder fjer.

toptopNavne på andre sprog og synonymer

Botaurus poiciloptilus (Litt.: (Wagler) 1827)

dansk Dansk: Australsk Rørdrum - Synonym: Brun Rørdrum

nederlandsk Nederlandsk (hollandsk/flamsk): Australische Roerdomp

engelsk Engelsk: Australasian Bittern - Synonymer: Brown Bittern, Boomer, Bull-bird, Bullhead, Blue-backed Bittern spansk Spansk: Mirasol Australiano - Synonym: Avetoro Australiano
fransk Fransk: Butor d'Australie - Synonym: Butor australien fransk Tysk: Australische Rohrdommel
maori Maori: Matuku  

Referencer

engelsk:

toptopLinks med billeder

engelsk engelsk:

russisk russisk:

Se flere billeder af Australsk Rørdrum via Google.

 

 

Google
WWW Hejresiden

Hejresiden er IKKE optimeret til Internet Explorer


© Ole H. Nielsen
Oplysninger om fejl, urigtigheder eller misforståelser på hejresiden og forslag til forbedringer modtages med taknemmelighed webmaster@olehnielsen.dk