Beskrevne arter:

 

dansk Bådnæb
engelsk Boat-billed Heron
Cochlearius cochlearia

engelsk Brief English text
Links
Names in other languages

 

 

Længde:

45-51 cm

 

 

Vingefang:

 

 

 

Vægt:

500-770 g

Hejresiden Oles side

bådnæb
Bådnæb

Når bådnæb hviler indtager den en ludende holdning (se billederne herunder):

Bådnæb set forfra
Bådnæb set forfra
Bådnæb set bagfra
Bådnæb set bagfra

 

Kaldes Bådnæb på grund af dens meget store næb. "Cochlearium" betyder i øvrigt "ske" på latin. Med det store næb fanger den let rejer, insekter, frøer, fisk og eventuelt små pattedyr uden at skulle bevæge sig alt for meget, idet den kan skovle masser af vand og dermed følgende føde op med næbbet, medens den står stille i vandet.

Bådnæb er også blevet regnet for en familie for sig (og som således altså ikke medlem af hejrefamilien). Den er nu inddelt i en underfamilie sammen med nathejrer, og den er som nathejrer mest aktiv om natten og i skumringen. På mange punkter ligner den da heller ikke så meget resten af hejrefamilien, med sin korte hals og ualmindelige næb. Dens overside er grå med en sort kalot. Undersiden kan være brunlig. Den har hvid pande og hvide kinder. Næbbet er ca. 5 cm bredt og næsten 8 cm langt. Overnæbbet er gråt og undernæbbet er gult. De store øjne er mørkebrune. At de er store viser, at den er tilpasset et liv om natten. Den er imidlertid også særdeles god til at høre og stoler om natten muligvis mere på ørerne end på øjnene, når den orienterer sig.

Bådnæb danner par inden de ankommer til redestedet (dette er ikke almindeligt for hejrer) og både han og hun deltager i redebygningen. De bygger rede alene eller i kolonier i træer helt tæt på vandet eller i op til 10 meters højde. Reden er i øvrigt også mindre end hos de fleste hejrer. Den lægger 2-4 lyseblå æg.

Underarter:

Med Dansk navn: Andre:
Cochlearus cochlearia zeledoni (Nordlig Bådnæb) - vestlige Mexiko Cochlearus cochlearia panamensis - sydlige Costa Rica, Panama
Cochlearus cochlearia cochlearia (Sydlig Bådnæb) - nordlige og centrale Sydamerika Cochlearus cochlearia phillipsi - sydlige Mexiko, Belize
  Cochlearus cochlearia ridgewayi - Guatemala, Honduras

Udbredelse: Syd- og Mellemamerika
udbredelseskort
Levesteder Mangrovesumpe og ved vandløb omgivet af tæt skov.

Det videnskabelige navns betydning: Cochlearius/cochlearia er latin og betyder ske (henviser til næbbets ske-form).

toptopNavne på andre sprog og synonymer

Cochlearius cochlearia (Litt.: (Linné) 1766) - også kaldet: Cochlearius cochlearius

dansk Dansk: Bådnæb - Synonym: Brednæbbet hejre (bl. a. brugt af Odense Zoo)

portugisisk Portugisisk: Arapapá (Brasilien)

engelsk Engelsk: Boat-billed Heron - Synonymer: Boatbill, Broadbill spansk Spansk: Garza cucharona (Argentina, Bolivia)
fransk Fransk: Savacou huppé - Synonym: Bec-en-cuiller tysk Tysk: Kahnschnabel

Referencer

engelsk:

toptopLinks med billeder

Dansk dansk:

engelsk engelsk:

Se flere billeder af Bådnæb via Google.

 

Google
WWW Hejresiden

Hejresiden er IKKE optimeret til Internet Explorer


© Ole H. Nielsen
Oplysninger om fejl, urigtigheder eller misforståelser på hejresiden og forslag til forbedringer modtages med taknemmelighed webmaster@olehnielsen.dk