Beskrevne arter:

 

dansk  Fiskehejre
engelsk  Grey Heron
Ardea cinerea

engelsk Brief English text
Links
Names in other languages

 

 

Længde:

90-98 cm

 

 

Vingefang:

150-175 cm

 

 

Vægt:

1600-2000 g

Hejresiden Oles side

fiskehejre
Holland, april. Fiskehejre i yngledragt med lange sorte prydfjer i nakken.

 
Fiskehejre
Fiskehejre

Fiskehejren har fået sit danske navn, fordi man ofte ser den stå i vandet at fiske.

På visse andre sprog har den fået navn efter farven, men man er åbenbart lidt uenige. Er den grå, askegrå, blå eller hvad?

På engelsk er den for eksempel grå (Grey Heron), og i de andre nordiske lande, altså på svensk, norsk, og islandsk er den også grå.

På fransk er den askegrå (Héron cendré) i øvrigt afledt af det latinske navn (cendrea).

På nederlandsk, og dermed også på Afrikaans er den derimod blå (Blauwe Reiger og Bloureier)

Udbredelse:

I 1992 fandtes der 6735 rugende par i Danmark, det giver i gennemsnit 15,8 per 100 km2. På DOF's side om Fiskehejre regnes der med 6000-7000 ynglepar i Danmark.

Det er den talrigeste hejre i Danmark og i Europa. Den forekommer også i Asien og dele af Afrika. Nogle af Europas fiskehejrer overvintrer i den nordlige del af Afrika og Vestafrika.


 

Fiskehejren er fredet i Danmark.

Fiskehejre
Fiskehejre - Holsten (Tyskland) i maj

 

Fiskehejre er Europas største hejreart. Den er som sagt grå/blågrå med lysere underside, Hoved og hals er hvid med striber af sorte fjer på issen og halsen. Skuldrene er sorte. Næbbet er gult til mørkebrunt og farves lyserødt/rødt i yngletiden. De lange gule ben bliver også lyserøde/røde i yngletiden. Fiskehejren får endvidere korte, hvide prydfjer på skuldrene i yngletiden. Ungfugle er mørkere med svagere tegninger end den voksne på bryst og hoved.

I Danmark er nogle fugle standfugle, dvs. de bliver her hele året. Andre trækker hertil om vinteren fra Norge og Sverige - som vintergæst. Jeg har dog set en fiskehejre i Stockholm i begyndelsen af januar. Andre fiskehejrer trækker i begyndelsen af marts til Sydfrankrig, Spanien eller Portugal, ide4t nogle dog drejer af til Storbritannien, og andre fortsætter ned til Nordafrika, som f. eks. til Mali for så at vende tilbage september-oktober.

Dansk ringmærket fiskehejre er således blevet fundet død i den vestafrikanske ørkenstat Mali

Mærkning har i øvrigt afsløret, at en fiskehejre kan blive mindst 35 år.



Underarter:

Med Dansk navn Andre
Ardea cinerea cinerea (Fiskehejre - Grey heron) Ardea cinerea jouyi - Øst- og Sydøstasien og Sumatra (Beskrevet i engelsk ref. 5)
Ardea cinerea monicae (Mauretansk Fiskehejre - Mauretanian Heron - på fransk: Héron pâle) Ardea cinerea firasa

Sydlige og østlige racer/underarter er lysere og underarten Mauretansk Fiskehejre (monicae) er næsten helt hvid.


Flyvende fiskehejre

Flyvende Fiskehejre

Fiskehejren flyver med langsomme seje vingeslag med benene strakt bagud og halsen bøjet som et S (i modsætning til storken, der flyver med strakt hals

FiskehejreredeRede.
Fiskehejre yngler i kolonier. Hejrekolonierne kan omfatte nogle få par og indtil flere hundrede. Der findes over 100 hejrekolonier i Danmark spredt over hele landet (de seneste år har den dog ikke ynglet på Bornholm) og både ved sø og strand. De største kolonier findes på Sjælland og Lolland-Falster. Der findes også en hejrekoloni i Frederiksberg Have i København. Kolonien blev startet af undslupne Fiskehejrer fra Københavns Zoologiske Have. Nogle af disse Fiskehejrer er så tamme, at de kan fodres med hånden (Jf artikel i Hjemmet - nr. 22 af 30. maj 2005).
Reden bygges i toppen af høje træer. Fiskehejren lægger 4-5 matte, blågrønne æg (evt. 3-6), som udruges på 25-26 dage. Ungetiden varer 50 dage.

 


Spisende Fiskehejre
Fiskehejrer spiser meget andet end fisk - her går det ud over en mus

Fiskehejre spiser småfisk, frøer og krebsdyr, som den gerne fisker på lavt vand (i søer, moser eller langs kysten). Den kan også spise små pattedyr som mus og mosegrise og sågar fugleunger. Den spiser endvidere også lidt korn og frugt.

Haveejere med havedamme (med guldfisk og lignende) og dambrugere er ikke særlig glade for fiskehejrer, som tror "bordet" er specielt dækket for dem. Ved zoologiske haver og fugleparker dukker fiskehejren også ofte op for at få del i godbidderne. I den seneste tid optræder den også i københavnske (og andre europæiske storbyers) parker.

Fiskehejrens foretrukne levesteder er ved lavt vand. Det kan være både ferskvand, brakvand og havvand. Der skal være frostfrit fire til fem måneder for at den kan klare sig.

Udbredelse
udbredelseskort

toptopStatus i en række europæiske lande

Sverige: Bestanden anslås til mindst 5000 par. Bestanden stiger og Fiskehejren breder sig mod nord (30 kolonier talt i Uppland i 2004).

Norge: Bestanden anslås til 5-10.000 par.
UK: Almindelig hele året rundt. 13000 ynglende par. Irland: Almidelig hele året rundt. Grønlistet.

Der har været nogle få observationer af Fiskehejren i Grønland, sidst i maj 2005 ved kysten ved Nuussuaq uden for Nuuk.

Det videnskabelige navns betydning: Ardea er latin og betyder hejre. Cinerea er latin og betyder askegrå. Aske hedder cinis på latin.

toptopNavne på andre sprog og synonymer

Ardea cinerea (Litt.: Linné 1758)

afrikaans Afrikaans: Bloureier lettisk Lettisk:
dansk Dansk: Fiskehejre nederlandsk Nederlandsk (Hollandsk/Flamsk): Blauwe Reiger
engelsk Engelsk: Grey Heron - Synonym: Heron norsk Norsk: Gråhegre
finsk Finsk: Harmaahaikara polsk Polsk: Czapla siwa
fransk Fransk: Héron cendré - Synonymer: Héron gris, Héron commun Portugisisk: Garça-real
portugisisk Frisisk: Ielreager, Reager ungarsk Ungarsk: Szürke gém
islandsk Færøsk: Hegri spansk Spansk: Garza Real
græsk Græsk: græsk - (Staktotsiknias) svensk Svensk: Gråhäger, Häger
indonesisk Indonesisk: Cangak abu swahili Swahili: Koikoi Kijivu/Korongo-Kisiwa
islandsk Islandsk: Gráhegri, Hegri tyrkisk Tyrkisk: Gri Balikçil
italiensk Italiensk: Arione cenerino tysk Tysk: Graureiher, Fischreiher
japansk Japansk: Ao-sagi walisisk Walisisk: Creyr Glas
kinesisk Kinesisk: Cang lu  

Referencer

dansk:

Alle danske fuglebøger, herunder:

M. Beaman, S. Madge og K. Malling Olsen, Fuglene i Europa, Nordafrika og Mellemøsten, Gads Forlag

engelsk:

  1. Claire Voisin, The Herons of Europe, T&AD Poyser
  2. J. Hancock, Herons & Egrets of the World, Academic Press
  3. Kushlan & Hafner, Heron Conservation, Academic Press
  4. Rodolphe Meyer de Schaussee, The Birds of China, Smithsonian
  5. Craig Robson, Birds of South-East Asia, New Holland - (Beskrivelse af Ardea cinerea jouyi)
  6. John MacKinnon, Birds of Java and Bali, Gadjah Mada University Pres

toptopLinks

dansk dansk:

engelsk engelsk:

norsk svensk:

svensk svensk:

nederlandsk nederlandsk:

frisisk frisisk:

 

Google
WWW Hejresiden

Hejresiden er IKKE optimeret til Internet Explorer


© Ole H. Nielsen
Oplysninger om fejl, urigtigheder eller misforståelser på hejresiden og forslag til forbedringer modtages med taknemmelighed webmaster@olehnielsen.dk