Beskrevne arter:

 

dansk Hvidbuget Hejre
engelsk White-bellied Heron
Ardea insignis

engelsk Brief English text
Links
Names in other languages

 

 

Længde:

127 cm

 

 

Vingefang:

 

 

 

Vægt:

 

Hejresiden Oles side

Hvidbuget hejre er en meget stor langhalset hejre. Faktisk er det den andenstørste i verden (med en længde på 127 cm), kun overgået af Goliathejre. Den er hovedsagelig mørkegrå med hvid strube, bug og gump. Øjets iris er gul. Hals og bryst er hvidstribet. Næbbet er mørkegråt med mat gulgrønt undernæb og en stribe lige foran øjet er også gulgrøn. Ben og fødder er mørkegrå. Ungfuglene er mere brunlige i farven. Hvidbuget Hejres fjerdragt er mørkere end Askegrå Hejre (fra Madagaskar). Hvidbuget Hejre lægger fire æg som er lyse søgrønne eller blågrønne. Reden er en stor skålformet platform.

Udbredelse Fra foden af Himalaya, i Nordøstindien, Sikkim, Bhutan og Bangladesh til (det nordlige) Myanmar (i Asien - Myanmar hed tidligere Burma). Den er dog efterhånden blevet sjælden i Myanmar. Nogle fugle trækker til Brahmaputras lavere liggende bredder om vinteren. Hvidbuget hejre er i det hele taget sjælden og udryddelsestruet. Den samlede bestand er næppe 1000 fugle.
Levesteder: Grus- og sandstrande langs floder og søer. Vådområder, gerne i eller nær subtropisk løvskove. Den forekommer mindst op til 1500 meter over havet (Jævnfør forekomsten ved foden af Himalaya).

Det videnskabelige navns betydning: Ardea er latin og betyder hejre. Insignis er latin og betyder bemærkelsesværdig eller ekstraordinær. Det tidligere navn: imperialis er latin og betyder kejserlig (jævnfør også "imperium"). Det henviser til denne hejres "majestætiske" udseende (stor og flot). På en række sprog kaldes den stadig "kejserhejre".

toptopNavne på andre sprog og synonymer

Ardea insignis (Litt.: Hume 1878) - Navnet blev ændret fra Ardea imperialis til Ardea insignis i 1982 [Ripley 1982 Syn Bds.Ind. & Park.II.12].

dansk Dansk: Hvidbuget Hejre

nederlandsk Nederlandsk (hollandsk/flamsk): Keizerreiger

nederlandsk Engelsk: White-bellied Heron - Synonym: Imperial Heron spansk Spansk: Garza de Vientre Blanco
fransk Fransk: Héron impérial - Synonym: Grand Héron tysk Tysk: Kaiserreiher, Weißbauchreiher

Referencer

engelsk:

toptopLinks

engelsk engelsk:

 

Google
WWW Hejresiden

Hejresiden er IKKE optimeret til Internet Explorer


© Ole H. Nielsen
Oplysninger om fejl, urigtigheder eller misforståelser på hejresiden og forslag til forbedringer modtages med taknemmelighed webmaster@olehnielsen.dk