Beskrevne arter:

 

dansk Malajhejre
engelsk Great-billed Heron
Ardea sumatrana

engelsk Brief English text
Links
Names in other languages

 

 

Længde:

112-115 cm

 

 

Vingefang:

 

 

 

Vægt:

1,3-2,6 kg

Hejresiden Oles side

Malajhejren er mørkegrå til gråbrun med askegrå vinger og lysere hoved. Øjets iris er gul. Næbbet er mørkegråt. Ben og fødder er grå, så det er i det hele taget en hejre, man ikke nær så nemt får øje på som alle de hvide hejrer i udbredelsesområdet. Næb, ben og fødder bliver mere gulbrune i yngletiden. Hals og vingefjer får endvidere hvide spidser i yngletiden.

Ungfugle er mere rustbrune end de voksne.

Malajhejren spiser mest fisk, gerne ret store. Med sit store kraftige næb kan den også let knuse krabber og muslinger. Den jager og lever enkeltvis eller eventuelt parvis.

Reden er en dynge grene i et mangrovetræ eller andet højt træ, idet reden fortrinsvis anbringes 4,5 til 6 meter over jorden. Den lægger som regel to grå eller grågrønne æg, men normalt overlever kun én af ungerne.

Udbredelse: Fra Myanmar (som tidligere hed Burma) til Austrailen.
udbredelseskort
Levesteder: Uforstyrret sandstrand eller klippekyst, koralrev og småøer, mangroveområder.

Det videnskabelige navns betydning: Ardea er latin og betyder hejre. Sumatrana hnviser til øen Sumatra, så man kan egentlig sige at ordets kerne er malajisk, nemlig Sumatera, der er det malajiske navn på denne i øvrigt indonesiske ø.

De danske navne (Malajhejre eller Stornæbbet hejre) henviser naturligvis til henholdsvis et af de vigtigste udbredelsesområder, nemlig Malaya, og til dens forholdsvis store næb.

toptopNavne på andre sprog og synonymer

Ardea sumatrana (Litt.: Raffles 1822)

dansk Dansk: Malajhejre - Synonym: Stornæbbet Hejre

nederlandsk Nederlandsk (hollandsk/flamsk): Sumatraanse Reiger

engelsk Engelsk: Great-billed Heron - Synonymer: Dusky-grey Heron, Giant Heron, Sumatran Heron spansk Spansk: Garza de Sumatra
fransk Fransk: Héron typhon - Synonym: Héron de Sumatra tysk Tysk: Rußreiher
indonesisk Indonesisk: Cangak laut  

Referencer

engelsk:

toptopLinks med billeder

engelsk engelsk:

 

Google
WWW Hejresiden

Hejresiden er IKKE optimeret til Internet Explorer


© Ole H. Nielsen
Oplysninger om fejl, urigtigheder eller misforståelser på hejresiden og forslag til forbedringer modtages med taknemmelighed webmaster@olehnielsen.dk