Beskrevne arter:

 

dansk Mascarenerhejre
engelsk Dimorphic Egret
Egretta dimorpha

engelsk Brief English text
Links
Names in other languages

 

 

Længde:

55-67 cm

 

 

Vingefang:

 

 

 

Vægt:

 

Hejresiden Oles side

Mascarenerhejre findes i tre faser (hvid, grå og sort). I alle tre faser er fødder og tæer gule og næbbet (gult og) sort. Benene er brunlige. Faserne lever mellem hinanden (så man kan godt se to forskellige faser samtidig).

Hvid fase:

Ligner Silkehejre og hvid fase af Revhejre. Halsen er en anelse længere end silkehejrens. Den kan have enkelte sorte striber på krop og vinger. Fødderne er gule (eventuelt grøngule) og det ser (ofte) ud som om den har gule ankelsokker på, idet den gule farve (ofte) fortsætter et stykke op ad "benet" - i modsætning til Silkehejre og Revhejre (i det mindste Egretta gularis gularis), hvor det praktisk taget kun er tæerne der er gule. "Ankelsokkerne" bliver lyserøde til orangerøde i begyndelsen af yngletiden.

Sort fase:

Ligner Revhejre. Den har som Revhejren (sort fase) hvid strube. Næbbet er sort, eventuelt med en gul plet på begge sider af næbbet. Næbbet er således betydeligt morkere end hos Revhejre (der har gulligt næb).

Grå fase:

Er en broget blanding af hvid og sort fase.

Mascarenerhejre yngler i kolonier.

"Dimorpha" henviser til at arten findes i to faser (former): en mørk fase og en hvid fase. - egentlig skulle man måske tale om tre, nemlig en hel hvid, en hel sort og en hel grå. Fødder og tæer er gule i alle faser og næbbet er gult og sort.

Udbredelse: Østafrikas kyst, Madagaskar og Aldabra.
udbredelseskort
 

Det videnskabelige navns betydning: Egrette kommer fra fransk aigrette, der betyder lille hejre. Dimorpha kommer fra græsk dimorphus, som betyder "med to former" (di = to og morf = form).

toptopStatus

Aldrig observeret i Danmark.

International rødlistestatus: Sårbar (VU, Vulnerable).

toptopNavne på andre sprog og synonymer

Egretta dimorpha (Litt.: Hartert 1914) - Tidligere: Egretta garzetta dimorpha (idet nogle forfattere henfører Egretta garzetta, Egretta dimorpha og Egretta gularis til samme art).

dansk Dansk: Mascarenerhejre russisk Russisk: russisk
engelsk Engelsk: Dimorphic Egret - Synonymer: Madagascar, Reef-Egret, Mascarene Reef-Egret, Mascarene Reef-Heron spansk Spansk: Garceta Dimorfa
fransk Fransk: Aigrette dimorphe svensk Svensk: Madagaskarsilkeshäger
  swahili Swahili: Yange Pwani/Korongo-Surambili

Referencer

engelsk:

  1. Langrand, Olivier; 1990: Guide to the Birds of Madagascar, Yale University Press
  2. Sinclair, I & Langrand, O.; 1998: Birds of the Indian Ocean Islands, Struik
  3. Zimmerman, Turner & Pearson, Birds of Kenya & Northern Tanzania, Helm
  4. J. Hancock, Herons & Egrets of the World, Academic Press

toptopLinks

engelsk engelsk:

Hvid fase:

Sort fase:

Se flere billeder af Mascarenerhejre via Google.

 

Google
WWW Hejresiden

© Ole H. Nielsen
Oplysninger om fejl, urigtigheder eller misforståelser på hejresiden og forslag til forbedringer modtages med taknemmelighed webmaster@olehnielsen.dk .