Beskrevne arter:

 

dansk Purpurhejre
engelsk Purple Heron
Ardea purpurea

engelsk Brief English text
Links
Names in other languages

 

 

Længde:

78-90 cm

 

 

Vingefang:

120-150 cm

 

 

Vægt:

600-1200 g

Hejresiden Oles side

Purpurhejre
Purpurhejre

Udbredelse: Meget sjælden gæst i Danmark. Ynglefugl i Holland, Portugal, Spanien og Italien.

Forekommer i Europa, hvor den yngler i Holland, Portugal og Spainen, samt i Sydøstasien, Afrika og Madagaskar. De europæiske fugle overvintrer i Afrika, hovedsagelig syd for Sahara.

Se udbredelseskortene længere nede på denne side.

Beskrivelse: Purpurhejre er mindre og slankere end Fiskehejre og domineres af farverne rødbrun, gråt, sort og hvidt.

Voksen Purpurhejre er rødbrun bag det gule øje, og ansigtet er i det hele taget karakteriseret ved farverne rødbrun og sort. Ansigtets nøgne hud er gul, men mere grønligt omkring øjet. Issen og de lange nakkefjer er sorte. Halsen er rødbrun med smalle sorte striber. Forhalsen er dog meget lys. Ryggen er mørkegrå. Den har mat rødbeige til lillabrune små armdækfjer. Næbbet er langt og tyndt. Ben og fødder er hovedsagelig brunlige.

Yngledragt: Op til 15 cm lange prydfjer. Nøgen hud bliver rødligere og i begyndelsen af yngletidfen bliver næbbet og tøjlen helt gul.

Ungfugl: er en del blegere i farverne. Den bliver først helt udfarvet, når den er to år gammel.

Meget sjælden gæst i Danmark. Den 9. juli 2005 blev der set en Purpurhere ved Rødhus, Nordjylland. I 2004 blev der flere gange set en enkelt Purpurhejre i Sønderjylland. Den 29. juni 2003 sås en enkelt Purpurhejre i Sønderjylland. Lørdag, den 8. juni 2002, blev en purpurhejre set på træk på Mandø. Set ved Klydesøen, Vestamager i 2001, derfør sidst set i 1999, hvor der den 23. august blev fundet en død Purpurhejre nær ved Ribe, den var ringmærket på reden i Holland.

Purpurhejre
Purpurhejre
Purpurhejre i Gambia

Purpurhejre

Gambia - November

   

Levesteder: åbne, fugtige områder (helst med ferskvand) med tæt vegetaion langs bredderne, helst med omfattende rørskov.

Purpurhejre søger som regel føde morgen og aften. Den spiser mest fisk, men også frøer, padder, slanger, firben, fugle, smådyr og insekter.

Purpurhejre bygger rede ved sumpe og søer med rørskov, helst mellem gamle tagrør (80-100 cm over vandoverfladen), men også i (lave) buske og træer, f. eks. piletræer 3-10 m over jordoverfladen. Den bygger en ny rede hvert år undertiden enkeltvis men oftest i løse kolonier med 5-20 m mellem rederne. Redens diamter er gerne 50-80 cm, men den kan være en del større. Den er 5- 10 cm dyb og i alt 20-25 cm høj (kan dog være op til 40 cm). Reden er således ret flad og som regel mindre end fiskehejrens.

De 2-6 æg er blege blålige til blågrønne og ovale med en længde på 5,0 - 6,1 cm og en bredde på 4,1-4,4 cm. De bliver ofte plettede i løbet af rugetiden.

Begge forældre deltager i udrugningen (på skift med skift 2-3 gange om dagen). De deltager også begge i fodringen af ungerne.

Underarter med danske navne Andre underarter (med alt muligt forbehold!)
  • Ardea purpurea purpurea (Purpurhejre) - Findes fra Sydeuropa til Iran og i Afrika.
  • Ardea purpurea bournei (Kap Verde-hejre - Cape Verde Heron) (Litt.: de Naurois 1966 - Oiseau 36.89)
  • Ardea purpurea madagascariensis - Findes på Madagaskar
  • Ardea purpurea manilensis - findes i Sydasien.
Udbredelse (verdensdele):
udbredelseskort

Kort over Purpurhejrens udbredelse i Europa.
© Den Europæiske Union.

Kort over Purpurhejrens udbredelse i Europa

Beskyttelse: Som art, der kræver særlig beskyttelse i Europa, er Purpurhejre omfattet af Bilag I til fuglebeskyttelsesdirektivet (Rådets direktiv af 2. april 1979 om beskyttelse af vilde fugle (79/409/EØF)).

Udbredelseskortet til venstre er hentet fra EU's websider om Bilag I-arter. Se EU's engelske side om Purpurhejre med yderligere oplysninger.

Signaturforklaring:

Gul = Sommergæst
Grøn = Opholder sig i området året rundt
Blå = Vintergæst

De europæiske purpurhejrer overvintrer i Afrika, hovedsagelig syd for Sahara.

Det videnskabelige navns betydning: Ardea er latin og betyder hejre. Purpurea er latin og betyder purpurfarvet

toptopStatus i en række europæiske lande

Norge Norge: Meget sjælden. 3 fund i peroden 1974-1991. Derefter. (blandt andet?) 5. december 2000 ved Tornesvannet, Haugesund, Rogaland.

Sverige Sverige: Sjælden. Kun få observationer. Se kort over tider og steder (på svensk).

Island Island: Meget sjælden. Første fund den 5. oktober 1983. Islands anden Purpurhejre nogensinde blev observeret den 4. maj 2007 i Reykjaviks østlige udkant.

Finland Finland: 4 fund i perioden 1963-1990.

Tyskland Tyskland: Sjælden. Ynglefund i Nordøsttyskland i 1972.

Irland: Meget sjælden (Very rare - det vil sige 10-50 dokumenterede observationer [records])

England England: Blev fjernet fra den engelske sjældenhedsliste i 1982 (det vil sige, at den ikke længere betragtes som "sjælden").

Nederland Holland: Ynglefugl

Belgien Belgien: Enkelte ynglefund i 1980-erne.

fransk Frankrig: Ynglefugl (som regel over 1000 par men tallet kan svinge kraftigt fra år til år).

Spanien Spanien: Ynglefugl

Portugal Portugal: Ynglefugl

toptopNavne på andre sprog og synonymer

Ardea purpurea (Litt.: Linné 1766)

afrikaans Afrikaans: Rooireier norsk Norsk: Purpurhegre
dansk Dansk: Purpurhejre polsk Polsk: Czapla purpurowa
engelsk Engelsk: Purple Heron portugisisk Portugisisk: Garça-vermelha
finsk Finsk: Ruskohaikara Ungarn Ungarsk: Vörös gém
fransk Fransk: Héron pourpré spansk Spansk: Garza Imperial
græsk Græsk: græsk - (Porfirotsiknias) svensk Svensk: Purpurhäger
indonesisk Indonesisk: Cangak merah swahili Swahili: Koikoi Pundagundi/Pondagundi
islandsk Islandsk: Raudhegri (ca.) tyrkisk Tyrkisk: Erguvani Balikçil
italiensk Italiensk: Airone rosso tysk Tysk: Purpurreiher
nederlandsk Nederlandsk (Hollandsk/Flamsk): Purperreiger walisisk Walisisk: Creyr Porffor

Referencer

dansk:

engelsk:

  1. N. Borrow & R. Demey, Birds of Western Africa, Helm
  2. C. Barlow et al, A Field Guide to Birds of The Gambia, Pica Press
  3. Ian Sinclair's Field Guide to the Birds of Southern Africa, Collins
  4. R. Howard & A. Moore, A Complete Checklist of the Birds of the World, Academic Press
  5. Rodolphe Meyer de Schaussee, The Birds of China, Smithsonian
  6. Craig Robson, Birds of South-East Asia, New Holland - (Beskrivelse af Ardea purpurea manilensis)
  7. John MacKinnon, Birds of Java and Bali, Gadjah Mada University Press

toptopLinks

dansk dansk:

norsk norsk:

engelsk engelsk:

nederlandsk nederlandsk:

Flersproget:

Se flere billeder af Purpurhejre via Google.

 

Google
WWW Hejresiden

© Ole H. Nielsen
Oplysninger om fejl, urigtigheder eller misforståelser på hejresiden og forslag til forbedringer modtages med taknemmelighed webmaster@olehnielsen.dk