Beskrevne arter:

 

dansk Stribet Dværghejre
engelsk Stripe-backed Bittern
Ixobrychus involucris

engelsk Brief English text
Links
Names in other languages

 

 

Længde:

28 - 33 cm

 

 

Vingefang:

 

 

 

Vægt:

73-104 g

Hejresiden Oles side


Beskrivelse: Stribet dværghejre er okkergul med hvidlig underside og strube. På ryggen har den sorte til kastanjebrune striber (i længderetningen), så den let falder sammen med rørskovens rør. Den har sort isse.

Næbbet er gult. Øjet er lysegult. Ben og fødder er gulgrønne.

Stribet Dværghejre undgår helst at flyve og bevæger sig i det hele taget gerne langsomt. Når den skræmmes strækker den halsen i vejret og fryser (som ved Rørdrum). Den optræder enkeltvis.

Stribet Dværghejre spiser fisk, skaldyr, insekter og bløddyr.

Reden bygges isoleret (altså ikke noget med kolonier!) i rørskov og laves af (tag)rør, der samles i form af en (forholdsvis flad) kegle med spidsen nedad - med de tyndeste rørender indad og nedad. Redens diameter er omkring 11 - 17 cm. Æggene er ensfarvet gule (ca. 33 x 26 cm).

Udbredelse: Sydamerika
udbredelseskort
Levesteder: Hovedsagelig tæt rørskov (eventuelt tæt dunhammerbevoksning) ved flodmundinger og laguner. Kan også findes i rismarker.

Det videnskabelige navns betydning: Ixobrychus er sammensat af de to græske ord ixos, der betyder mistelten (det skulle have været ixias, der er en plante, der minder om rør og derved henviser til rørdrummernes levesteder), og brukhao, det betyder at brøle og henviser til rørdrummernes "brølen" eller "pauken". Involucris er latin og betyder omsluttet (henviser til den kraftigt stribede ryg - fra det latinske involvere omslutte eller om man vil involvere).

toptopNavne på andre sprog og synonymer

Ixobrychus involucris (Litt.: (Vieillot) 1823)

dansk Dansk: Stribet Dværghejre

portugisisk Portugisk: Socoí-amarelo, socózinho-amarelo (Brasilien)

engelsk Engelsk: Stripe-backed Bittern - Synonymer: Streaked Bittern, Azara's Bittern, Pygmy Bittern, Little Red Heron, Variegated Heron spansk Spansk: Mirasol común (Argentina, Bolivia) - Huairavillo (Chile) - Mirasol chico (Uruguay) - Andre spanske synonymer: Avetorillo Listado, Garza Enana Amarilla
fransk Fransk: Blongios varié - Synonym: Blongios à bandes tysk Tysk: Streifendommel
nederlandsk Nederlandsk (hollandsk/flamsk): Gestreept Woudaapje, Gestreept Woudaap  

Referencer

engelsk:

toptopLinks med med billeder

engelsk engelsk:

spansk spansk:

portugisisk polsk:

Se flere billeder af Stribet Dværghejre via Google.

 

 

Google
WWW Hejresiden

Hejresiden er IKKE optimeret til Internet Explorer


© Ole H. Nielsen
Oplysninger om fejl, urigtigheder eller misforståelser på hejresiden og forslag til forbedringer modtages med taknemmelighed webmaster@olehnielsen.dk